Takoma Park Middle School
Addition

7611 Piney Branch Road
Silver Spring, MD 20910

Contractor

Tuckman-Barbee Construction Company Inc.

Architect

SEI Architects

MCPS Construction Contact

Rob Badstibner
Robbie_S_Badstibner@mcpsmd.org
240-314-1018

Design Work Session #2 Presentation
Design Work Session #1 Presentation
Community Mailer

The objective of this project is to construct an addition and renovate portions of Takoma Park Middle School to address the space and core defi ciencies and provide additional program and support spaces. The 16 stations will increase the capacity to 1,306 seats and is scheduled to be complete August 2020. In anticipation of future growth, 6 classroom shell spaces are included in the design.

  • Construct an addition with the desired functional spatial relationships
  • Provide an addition that will allow easy supervision of students
  • Provide an addition that will compliment and improve the existing circulation
  • Provide a three-story addition with a compact footprint to limit impact to site play area
  • Expand cafeteria by removing stage
  • Place the addition on the site to minimize impact to school operations
Takoma Park Middle School Addition Image

Completion Date:

Site Size:

Building Size:


Construction Cost:

On-site Parking:

Building Levels:


Student Capacity:


Student Enrollment:  
September 2021

18.83 acres

143,792 sq. ft. existing; 59,662 sq. ft. addition

$22.3 million

145 existing parking spaces

Three-story addition

1,322 students after completion

Enrollment projected at 1,173 students in the 2021 – 2022 school year  

Unique Features

  • The 2-phase new addition contains 22 new classrooms including 2 science laboratories and 2 prep rooms, a multipurpose laboratory and prep room, 4 team rooms, an enlarged cafeteria, an outdoor courtyard, an administrative suite and a counselor’s suite, a health classroom, a second auxiliary gymnasium, a fitness and weight room, support spaces, and staff development areas.
  • A new outdoor courtyard between the existing building and the 3-story classrooms addition provides daylight to all new and existing classrooms.
  • Considered a community and civic asset, the adjacent nearly round-the-clock used fields, a well-loved winter sledding hill, and open space for Fourth of July fireworks factors into the design. Existing tree removal is minimized.
  • The existing cafeteria and stage area (an interior community asset) in the existing school were enlarged by relocating the Instrumental Music Classroom.
  • The configuration of the addition (one on each end of the existing building) allows for loop circulation for ease of supervision and circulation.
  • Key sustainability features in the design include carefully managing stormwater runoff, optimizing energy performance via new HVAC systems, and adherence to indoor air quality management and standards.
 

Project Fact Sheet (PDF)